laminaatvloer

Wat is het verschil tussen een parket- en laminaatvloer?

Vaak worden laminaat en parket in één adem genoemd, maar dat is onterecht. De twee materialen verschillen wel degelijk, bijvoorbeeld op vlak van samenstelling en plaatsing. We geven je graag een woordje uitleg, zodat je het verschil tussen beide nooit meer vergeet.

Laminaat ≠ parket

Laminaat en parket mogen er dan wel ongeveer hetzelfde uitzien, ze verschillen toch behoorlijk – ook qua samenstelling. Terwijl parket van hout gemaakt is, bestaat laminaat uit een kern van waterafstotende High Density Fibreboard of HDF. De planken worden afgewerkt met een gedrukte papiertekening met een transparante, krasbestendige toplaag. Laminaatplanken kunnen allerlei motieven hebben, van natuursteen tot gepolijst beton. Maar meestal hebben de planken een houttekening, wat de verwarring met parket veroorzaakt. Door een V-groef tussen de delen te voorzien en een nerfstructuur in de toplaag te verwerken, wordt de illusie van echt hout nog meer versterkt.

Laminaat plaatsen: een fluitje van een cent!

Laminaatplanken moet je, in tegenstelling tot parket, niet verlijmen. Laminaat wordt namelijk ‘zwevend’ geplaatst, wat wil zeggen dat je de planken gewoon in elkaar klikt. De enige voorwaarde is dat de originele ondergrond relatief vlak is. Als dat niet het geval is, plaats je het best een degelijke ondervloer. Die corrigeert onregelmatigheden tot 2 millimeter en vermijdt reflectie- en contactgeluid. Een laminaatvloer plaats je met andere woorden in een mum van tijd. Bovendien laat hij je toe gemakkelijk één plank te vervangen of zelfs je volledige vloer mee te nemen als je verhuist. Tip: laat de laminaatdelen voor een optimaal resultaat ongeveer 48 uur op voorhand acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer zult leggen.

Minimaal onderhoud

Dankzij zijn onderhoudsvriendelijke samenstelling, hoef je niet te veel om te kijken naar je laminaatvloer. Meer dan een vochtige dweil en een mild reinigingsproduct voor laminaat heb je voor het onderhoud van je vloer niet nodig. Hoewel de toplaag krasbestendig is, plaats je voor de zekerheid wel beter viltjes onder je meubels.

Ook in natte ruimtes?

Laminaat is geschikt voor heel wat ruimtes in huis, maar is het ook geschikt voor je badkamer? Dat hangt af van het soort laminaat. De Sensation-reeks van Pergo is een goed voorbeeld van laminaat die wél geschikt is voor natte ruimtes. De toplaagbescherming van deze planken loopt namelijk helemaal door tot in de V-groeven, waardoor het oppervlak volledig waterbestendig is. Gebruik deze vloerbedekking dus ook gerust in de badkamer en keuken!

Ook op zoek naar een praktische laminaatvloer? Neem gerust contact op met onze experts.

 
0 replies

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.