KLEUR EN FORMAAT

Kleuren en formaten zijn niet gemakkelijk om te kiezen. Wij helpen je alvast een handje!

Kleuren

Kleuren

Kleur is erg belangrijk voor de sfeer in een kamer. Een specifieke kleurencombinatie kan de ruimtelijke beleving van een vertrek sterk beïnvloeden. Een paar voorbeelden:

  • Een heldere kleur naast een sombere doet die laatste nog somberder lijken.
  • Door verschillende kleuren (of formaten) te mengen krijg je een speels geheel.
  • Vloeren met contrasterende kleuren (dambord) verkleinen de ruimte visueel.
  • Vloeren met eenvormige, heldere kleuren daarentegen vergroten de ruimte visueel.

Enkele praktische tips:
 

Door de kleurkeuze van de wanden kan je de breedtebeleving van een kamer beïnvloeden. Als je de lange wanden van een kamer allebei in een donkere kleur betegelt, lijkt de kamer smaller.
De kamer lijkt breder als je één wand in een donkere kleur uitvoert en de tegenoverliggende wand licht houdt.
Met de kleur van het plafond kun je suggestie van hoogte beïnvloeden. Een laag plafond in een donkere kleur lijkt nog lager. Een hoog plafond in een donkere kleur lijkt nog hoger.
Pasteltinten zijn zachte tinten die ontstaan door het mengen van kleuren met wit. Ze geven een licht en ruimtelijk effect. In een ruimte met alleen maar pasteltinten mis je al gauw de spanning.
Je hebt warme en koele kleuren. Warme kleuren zijn kleuren waarin geel of rood is gemengd. Koele kleuren zijn de mengingen waarin blauw is vermengd.
In een ruimte komen warme kleuren op je af waardoor de ruimte kleiner lijkt.
Koele kleuren hebben een wijkend, ruimtelijk effect waardoor de ruimte groter lijkt.

Formaat

Formaat

Moet ik grote of kleine tegels plaatsen?
Daarop kan geen eenduidig antwoord worden gegeven. Alles hangt af van de gewenste stijl, de verhoudingen en het doel van het lokaal. Grote tegels verruimen optisch de ruimte. Ook de legrichting van de tegel speelt een rol.

Moet ik vierkante of rechthoekige tegels plaatsen?
Een vierkante ruimte komt het best tot zijn recht met vierkante tegels. Toch ogen rechthoekige ruimtes ook prachtig met vierkante tegels. Als je kiest voor rechthoekige tegels of banden met een vaste breedte en vrije lengtes, dan moeten ze zodanig geplaatst worden dat de lange voegen haaks op de kijkrichting liggen als je in de deuropening staat. Leg je in elke ruimte langwerpige tegels of banden, dan is het onmogelijk om vanuit alle deuren altijd horizontaal op de lange voegen te kijken. In dat geval neem je de grootste ruimte als uitgangspunt.

  • Als kleine en grote ruimtes naast elkaar liggen in de woning, kies je best het formaat van de vloertegels in de grootste ruimte. Dit creëert meer ruimte in het totaalconcept.
  • In een lange smalle kamer laat je de voegen in de lengterichting best niet evenwijdig lopen met de muren. Ze laten de ruimte lijken op een autosnelweg. Je plaatst de vloer beter haaks op de muren. Hierdoor zal de ruimte ook breder lijken.
  • Een decoratief element maakt het geheel speelser.
  • De laatste jaren is de trend meer en meer om zowel de vloer, de wand als de opkant van het bad met hetzelfde keramisch materiaal te bekleden.  Deze manier van werken staat garant voor klasse en beperkt het aantal voegen tot een minimum.