NATUURSTEEN

Natuursteen is een verzamelnaam voor allerlei natuurlijke steensoorten zoals marmer, graniet en leisteen. Natuursteen wordt wereldwijd gewonnen in steengroeven, waarna het product in gespecialiseerde fabrieken op maat versneden wordt. Doordat natuursteen een op en top natuurlijk product is, heeft elke natuursteentegel een uniek uitzicht. Elke tegel heeft dan ook een aparte structuur en kleurnuance, en dat is precies wat het typische karakter van de natuursteentegel bepaalt. Natuursteen is een tijdloos en duurzaam materiaal dat verkrijgbaar is in allerlei kleurvariaties en structuren.

Natuursteen is perfect als verharding in de tuin, tenminste als de juiste natuursteensoort gekozen werd.  Als natuurlijk product is natuursteen uniek in zijn vorm: geen enkele terrastegel is identiek. Lichte verschillen in kleurnuances of structuur zijn  eerder regel dan uitzondering.

Eigenschappen

Eigenschappen

Sommige soorten natuursteen zijn, ondanks de hardheid van het product, vrij krasgevoelig. De steensoort moet dan ook afgestemd worden op het gebruik. Zo krijgt elke soort een code mee, die aanduidt in welke kamer de soort gebruikt kan worden. Verder bepaalt ook de afwerking (coating, impregneren, was, …) hoe slijtvast, kras- en/of vlekgevoelig de vloer zal zijn. Vooral in de badkamer en de keuken of nabij een open haard is het belangrijk om voor een gepaste natuursteensoort te kiezen.

Anders dan bij binnentegels moeten terrastegels bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden. Vooral de gevoeligheid voor vrieskou of voor uv-stralen speelt daarbij een rol. Een andere typische eigenschap die voor gebruik in de tuin van cruciaal is, is de gladheid. Afhankelijk van de afwerking die natuursteen terrastegels krijgen, kunnen sommige natuursteensoorten erg glad worden als het geregend heeft. Ook bij zwembaden is het opletten met gladde tegels. Bij natuursteen terrastegels waarop een tuinset geplaatst wordt, is de krasgevoeligheid van de natuursteen dan weer van belang.

Plaatsing

Plaatsing

De plaatsing van natuursteentegels gebeurt meestal met een speciale mortel, hoewel verlijmen ook een mogelijkheid is als de dikte van de tegels gelijk is. De ondergrond moet altijd droog en zuiver zijn. Na het leggen moeten cement- en lijmresten verwijderd worden alvorens de vloer kan drogen en er eventueel een beschermlaag wordt aangebracht. Bij renovaties is het mogelijk om een natuursteenvloer bovenop een bestaande hout- of tegelvloer te plaatsen, tenminste als dit technisch haalbaar is. Net zoals vloertegels is natuursteen perfect te combineren met vloerverwarming. De tegels voelen op zichzelf niet warm aan, maar ze zijn wel in staat om warmte op te slaan en het langzaam weer af te geven.

Opgelet: de eigenschappen van natuursteen enerzijds en de ondergrond anderzijds kan spanningen veroorzaken bij temperatuurverschillen. Om scheurvorming te voorkomen, is het dan ook belangrijk de ideale balans uit te rekenen tussen de natuursteensoort, de grootte van de tegels, de vloerisolatie en de maximumtemperatuur.

Onderhoud

ONDERHOUD

Zoals voor alle materialen is er voor natuurstenen een heel gamma onderhoudsproducten verkrijgbaar. Omdat elke natuursteensoort een specifiek onderhoud vraagt, is het advies van de leverancier een topprioriteit. Een regelmatig en doelgericht onderhoud is een must voor een levenslang mooie natuursteenvloer.

Keramiek vs Natuursteen

Keramiek vs Natuursteen

Andere productiewijze

 • Natuursteen: puur natuur, ontgonnen uit de groeve, over lange afstanden vervoerd en in fabriek versneden.
 • Keramische tegels: in fabriek geproduceerd uit gebakken aarde en mineralen.

Uitstraling

Natuursteen wordt door velen als degelijker beschouwd, hoewel natuursteen niet per se slijtvaster of onderhoudsvriendelijker is dan keramische tegels.

Prijs

Natuursteen is meestal wat duurder dan keramische tegels, hoewel het prijsverschil sterk gedaald is. Tegenwoordig zijn er al standaardformaten van natuursteen beschikbaar vanaf € 30/m². Er zijn ook exclusieve keramische tegels waar een hoog prijskaartje aan vast hangt.

Uniek versus serieproductie

Omdat natuursteen een natuurlijk product is, is geen enkele natuursteentegel hetzelfde. Bij keramische tegels worden fabrieksmatig verschillen gecreëerd tussen de tegels om op die manier een natuurlijker uitzicht te verkrijgen, zoals bij tegels uit natuursteen.

Kans op onvolmaaktheden

De kans op onvolmaaktheden is groter bij natuursteen (adertjes, kleurschakeringen,…). Mogelijke onvolmaaktheden worden altijd vermeld in de technische fiche van de steensoort.

Duurzaamheid & onderhoud

 • Bepaalde natuurstenen zijn erg duurzaam, wat niet wil zeggen dat natuursteen onverwoestbaar is. Dit hangt af van de hardheid en soort natuursteen. Niet elke natuursteensoort is bestand tegen zuren of chemische elementen. Gebruik dus de juiste producten. Er bestaat een volledig gamma aan speciale onderhoudsproducten voor natuursteen, zowel voor de eerste grondige opkuis na plaatsing als voor het regelmatige onderhoud.
 • Bij de keuze van de natuursteen is het belangrijk dat je de steen en de oppervlakteafwerking kiest in functie van de toepassing (living, hal, badkamer,…). Let daarom op de code die aanduidt waar het materiaal kan worden toegepast. De oppervlakteafwerking kan na een tijdje veranderen door de mate van beloop. Een blinkende afwerking kan mat worden en een matte afwerking kan blinkend worden. Vraag telkens naar de technische fiche van de steensoort.
 • Keramische tegels: als ze tot de hoogste slijtgraadcategorie behoren, zijn ze net als de duurzaamste natuursteensoorten nagenoeg onverwoestbaar. Keramische tegels hebben niets te vrezen van zuren of andere chemische elementen. Ook de oppervlakteafwerking blijft onveranderd, zelfs bij intensief beloop van de tegel.

Dikte van de tegels

Vroeger waren natuursteentegels dikker dan keramische tegels en verschilde de dikte van tegel tot tegel. Dat kon problemen opleveren bij renovaties en bij hoogbouw en bemoeilijkte de plaatsing. Tegenwoordig wordtnatuursteen meestal ook geleverd in een relatief dunne en een gekalibreerde uitvoering,waardoor ze even vlot te plaatsen zijn als keramische tegels.

Praktische vragen

PRAKTISCHE VRAGEN

Hoe natuursteen te onderhouden?
Er bestaat een volledig gamma van specifieke onderhoudsproducten voor natuursteen, startend bij de eerste grondige opkuis na de plaatsing en het beschermen van de vloer tot en met het regelmatige onderhoud.

Is natuursteen gevoeliger voor krassen?
Door het aanbrengen van viltjes onder stoelen en zetels voorkom je krasjes en slijtage in het algemeen. Als er toch krassen voorkomen, worden die door het regelmatige onderhoud met aangepaste producten minder zichtbaar.

Kan elk natuursteen overal worden geplaatst?
Een van de belangrijkste richtlijnen bij de keuze van een natuursteen: kies altijd de steen en de oppervlakte-afwerking in functie van de toepassing (keuken, living, badkamer, …). De Technische Voorlichting onderscheidt drie soorten ruimtes en koppelt daar telkens bepaalde voorwaarden aan:

 1. individuele woningen (appartementen en privéwoningen)
 2. gebouwen met matig collectief gebruik
 3. gebouwen met intensief collectief gebruik

Nog vragen over de toepassing en de keuze van de natuursteen? Onze toonzaaladviseurs zullen je bijstaan met de nodige raad!

Is natuursteen vorstvrij?
De aangeboden natuursteensoorten zijn afdoende getest op vorstbestendigheid. Loskomen of barsten van tegels heeft eerder te maken met een onzorgvuldige plaatsing.

Is natuursteen voor buitentoepassing niet te glad?
Kies altijd een aangepaste afwerking voor buitenbevloering: geschuurd, gevlamd, gebouchardeerd, …

Is natuursteen bij buitentoepassingen niet te gevoelig voor vlekken of voor groenaanslag?
Een natuurproduct laat je het best aan de natuur over. De steen reinigt zichzelf. Zo kan een ferme regenbui wonderen doen. Zorg er wel voor dat je geen poreus materiaal aan de noordzijde van je woning plaatst. Zorg voor voldoende helling, zodat het water niet op de stenen blijft staan. Als er toch groenaanslag opduikt na de winter, kan je die verwijderen met buitenhuisreinigers.

Kan natuursteen gebruikt worden bij renovaties of hoogbouw?
Er bestaat een gamma van meer dan 50 soorten natuursteen in gekalibreerde uitvoering die geschikt zijn voor renovaties en hoogbouw.

Wat zijn gekalibreerde tegels?
Gekalibreerde tegels zijn tegels die aan de achterzijde gefreesd zijn. Door deze bewerking wordt het dikteverschil tussen de tegels beperkt tot +/- 1 mm. De lengte, breedte en oppervlak-afwerking worden hierdoor niet gewijzigd.

Welke oppervlakte-afwerkingen bestaan er?

 • Geschuurd: dit wordt voornamelijk toegepast bij harde natuursteen, met de bedoeling zaagrillen of oneffenheden te verwijderen. Meestal bij buitenbevloeringen. Dit wordt voornamelijk toegepast bij harde natuursteen, met de bedoeling zaagrillen of oneffenheden te verwijderen. Meestal bij buitenbevloeringen.
 • Gezoet: het verzoeten bestaat erin aan het oppervlak een kleine en lichte weerspiegeling te geven. Meestal bij binnenbevloeringen.
 • Gepolijst: door het polijsten worden de kleuren versterkt en krijgt de steen een weerkaatsend oppervlak met hoge glans. Dit procédé kan niet op elke natuursteensoort worden toegepast. Bruikbaar voor wandbekleding en maatwerk.
 • Gevlamd: deze toepassing wordt alleen toegepast op grote vlakken waarbij de vlammen het hele oppervlak van de plaat bereiken. Vooral voor harde natuursteen.
 • Diamantgezaagd: bij deze methode vertoont het steenoppervlak typische zaagsneden. Deze streepjes lopen evenwijdig met elkaar volgens de richting van de zaag.
 • Gebouchardeerd: deze afwerking wordt verkregen door de steen te bewerken met een bouchardeer- of tandhamer. Bij het boucharderen gaan alle sporen van vorige bewerkingen verloren. Het uitzicht van het bewerkte oppervlak varieert naargelang het aantal punten op de hamer.
 • Oude frijnslag: deze bewerking wordt uitgevoerd met een luchtbeitel. Het oppervlak kan het best beschreven worden als een soort fijn gebikte behouwing waarbij de groeven onderbroken zijn.
 • Natuurruw: dit is gewoon de natuurlijke staat van het oppervlak van bepaalde materialen. Wordt vooral toegepast bij leisteen en zandsteen.