LAMINAAT
Laminaat is een bijzonder populaire vloerbedekking met een ijzersterk imago. Het materiaal is dan ook bestand tegen de meeste vlekken en verkleuringen. Toch is niet elke soort even duurzaam. Laminaat wordt ingedeeld in verschillende gebruiksklassen, die weergeven voor welk gebruik de vloerbekleding geschikt is. Vloeren met een intensief gebruik vereisen namelijk laminaat met een hogere slijtvastheidsgraad.

Eigenschappen

Laminaat bestaat uit een harde kern met daarover een laag van kunststof. Een uiteindelijke toplaag waarop een dessin geprint wordt, maakt het geheel af. De dessinlaag kan allerlei kleuren en motieven weergeven, hoewel vooral de houtimitaties bij het brede publiek bekend zijn. Uiteraard zijn ook imitaties van natuursteen of tegelvloeren perfect mogelijk, al dan niet met de bijhorende structuur. De imitaties zijn dankzij de steeds evoluerende technieken bijzonder waarheidsgetrouw en zijn bijgevolg niet van echt te onderscheiden.

Plaatsing

Laminaat wordt meestal zwevend gelegd op een vlakke en egale ondergrond. De planken worden met een tand- en groefsysteem in elkaar geschoven. Sommige merken worden vervolgens in elkaar gelijmd, andere fabrikanten bieden speciale kliksystemen aan, zodat de vloer bij een eventuele verhuis eenvoudig afgebroken en meegenomen kan worden. Laminaat wordt geplaatst op een bijhorende ondervloer die afgestemd is op het gebruik. Sommige ondervloeren hebben eerder een egaliserende functie, andere zorgen voor een optimale akoestische isolatie. Voor laminaat in combinatie met vloerverwarming zijn speciale ondervloeren verkrijgbaar.

Onderhoud

Het onderhoud van een laminaatvloer is de eenvoud zelf: stofzuigen of dweilen volstaat. Voor kleine beschadigingen zijn er aangepaste herstelkitjes verkrijgbaar die de schade bijna onzichtbaar maken. Leg in elk geval deurmatten en voorzie meubels en stoelen van viltjes om krasvorming te voorkomen. Een laminaatvloer mag dan wel slijtvast zijn, de vloerbedekking blijft gevoelig voor krassen.

Praktische vragen

Kan ik laminaat plaatsen in de badkamer?

Laminaat was tot voor kort geschikt voor elke kamer in de woning, behalve de badkamer. De toplaag van de vloerbedekking is op zich wel vochtbestendig, maar als er vocht doordringt in de naden, zullen er tal van problemen ontstaan. Zwellingen en extreme uitzettingen van het materiaal zijn directe gevolgen van overvloedig contact met vocht, maar ook schimmelvorming op langere termijn wordt niet uitgesloten. Enige tijd geleden experimenteerden sommige fabrikanten met diverse oplossingen om de voegen zodanig af te sluiten dat er onmogelijk water kan indringen. De eerste badkamerwaardige laminaatsoorten werden inmiddels op de markt gebracht.