CEMENTTEGELS

Een nieuwe trend is het gebruik van cementtegels. Deze tegels worden ambachtelijk gemaakt en gekleurd en geven een rustiek tintje aan het interieur.

Eigenschappen

Cementtegels zijn doorgaans niet eenvoudig qua onderhoud omwille van hun porositeit en vlekgevoeligheid. Het onderhoud van de cementtegel is vergelijkbaar met dat van een natuursteentegel. Hiervoor kunnen dezelfde producten van Lithofin gebruikt worden.

Plaatsing

Het is aangeraden tegels altijd te verlijmen. De ondergrond dient vlak, onbuigzaam, schoon, droog en vetvrij te zijn. Eventueel de ondergrond behandelen met een voorstrijk. Voordat je de vloer gaat plaatsen, kan je het best een tegelplan maken of volgens de bijgeleverde tekening werken. Werk zoveel mogelijk vanuit het midden, zodat een zo groot mogelijk vlak van onverzaagde patroontegels ontstaat. Werk netjes: verwijder onmiddellijk vuil, overtollig lijm- en voegmiddel om meerwerk te voorkomen. Bevochtig eventueel de achterkant van de cementtegel, zodat de tegel beter hecht. Streef naar een smalle voeg: de patronen van de cementtegel komen dan het mooiste uit. Gebruik altijd een grijs voegmiddel. Nooit antraciet of zwart, omdat de pigmenten ernstige vlekken veroorzaken in cementtegels.

Onderhoud

Na droging van de vloer en voeg, eventueel lijm- en voegselresten verwijderen met een zuurvrije cementsluierverwijderaar (vuiloplosser). Na twee dagen controleren of de vloer goed droog is. Gebruik daarvoor de ‘plastic zak-truc’ : leg ’s avonds een propere plastic zak plat op de vloer. Pas als er de volgende ochtend geen condens op de onderzijde van de plastic zak zit, is de vloer droog genoeg om te impregneren (vlekstop W). Vervolgens de vloer onderhouden met een zacht reinigingsmiddel (wash&clean). Gebruik nooit chloor, bleekmiddel of zuurhoudende schoonmaakmiddelen. Cementtegels hebben de eigenschap te blijven uitharden en worden almaar mooier van patine.

Praktische vragen

Kan een cementtegel gebruikt worden bij vloerverwarming?
Cementtegels kunnen gemakkelijk op vloerverwarming geplaatst worden. Zorg wel voor flexibele lijm en voegsel. Vermijd grote temperatuursverschillen tijdens en zeker enkele weken na de plaatsing. Volg de algemene richtlijnen voor vloerverwarming, dan kunnen er geen problemen ontstaan.

Kan een cementtegel buiten geplaatst worden?
Cementtegels lenen zich zeker tot open patio’s en inkomhalletjes. Volledige blootstelling aan de zon wordt afgeraden, omdat de tegels gaan verkleuren. Deze verkleuring is wel miniem.

Wat met cementtegels in publieke ruimtes?
Bij het gebruik van cementtegels in openbare ruimtes zoals restaurants, kantoren, winkels, … is het aangeraden een poetsmachine in te zetten voor het vloeronderhoud.

Kan een cementtegel in een douche?
Cementtegels in een douche wordt afgeraden. Het kan wel, maar bij hard water ontstaat er kalkaanslag. Die kan niet worden verwijderd aangezien antikalkproducten vlekken geven op cementtegels.