zelliges

Ken je de charmante Marokkaanse zelliges al?

Zelliges kennen hun oorsprong in Fez. Daar is namelijk de beste klei te vinden. Deze artisanale tegeltjes zijn gemaakt uit gebakken klei en hebben een subtiele kleurlaag. Ze zijn niet alleen op-en-top charmant, door de kleurnuances en onregelmatige vormgeving brengen ze authenticiteit in uw interieur.

Zongedroogde tegels met een subtiel kleurtje

Het productieproces van zelliges is volledig artisanaal. Het begint bij de ontginning van klei, de basisgrondstof, in de valleien van Fez. De klei wordt vervolgens in grote bidons met water gelegd, waarna hij tegel voor tegel, in zijn vorm wordt geklopt. Het alom gekende tegelformaat mag dan wel 10×10 zijn, de oorspronkelijke tegels zijn een stuk groter, namelijk 12×12 of zelfs 13×13.

Dankzij de mediterrane temperaturen in Marokko kunnen de premature zelliges al een eerste keer in de zon drogen. Verder krijgen de Marokkaanse tegels in onze fabrieken een pigmentbad. Daarna gaan ze in een oven met heel hoge temperaturen. De vlammen brengen de kleur van de tegeltjes tot leven, met een genuanceerde kleurlaag tot gevolg.

Marokkaanse zelliges: perfecte imperfectie

Zelliges staan bekend voor hun charmante imperfecties. Meestal worden kalkpitten of kalkluizen, klein oneffenheden in de klei, pas na enkele weken zichtbaar. Het is dus even afwachten hoe de tegels eruit zullen zien. De tegeltjes schilferen bovendien vaak pas af als ze verpakt of getransporteerd worden. Dat is een onvermijdelijke eigenschap van zelliges. We sorteren de tegels met grove pitten wel uit om ze bij de plaatsing te gebruiken voor versnijding, maar we laten de artisanale uitstraling niet verloren gaan. De imperfecties geven de zelliges namelijk een levendige en karaktervolle uitstraling.

Van de keuken tot de douche

De Marokkaanse tegeltjes komen tot hun recht in verschillende plaatsen in huis. Zo zijn ze bijvoorbeeld een charmante aanvulling van je keuken, of je nu houdt van een landelijke of moderne stijl. Maar ook in de badkamer zijn zelliges geschikt. Wanneer je zelliges op de douchemuren plaatst, moet je eerst een waterdichting aanbrengen en werk je ze af met een waterafstotende voeg. Ten slotte hoef je niet bang te zijn dat de tegels door water verkleuren. Pas alleen op met olieachtige of chemische producten en maak de zelliges altijd schoon met water en natuurlijke zeep.

Wil je jouw interieur opvrolijken met Marokkaanse zelliges? Neem gerust contact op met onze specialisten.

 
0 replies

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.