Carrelages marocains

Zelliges in de badkamer? Vier essentiële aandachtspunten

Marokkaanse tegels of zelliges zorgen voor een authentieke zuiderse sfeer in de badkamer. Vooral het grote kleurenpalet, de mooie schakeringen en zuiderse dessins doen veel mensen kiezen voor deze prachtige tegels. Wil jij ook zelliges in de badkamer? Dan moet je zeker met volgende aandachtspunten rekening houden!

1.      Zelliges: artisanale charme

Zelliges zijn handgemaakte Marokkaanse tegeltjes die op ambachtelijke wijze in de streek van Fez vervaardigd worden. Daardoor hebben deze tegels een prachtige artisanale uitstraling. Bovendien is geen enkel tegeltje hetzelfde en zorgen de onregelmatigheden voor extra charme. Omwille van hun artisanale productie, is het geëmailleerde oppervlak van zelliges niet perfect en kunnen er haarscheurtjes optreden. Hierdoor zijn de tegels minder bestand tegen vocht en dus minder geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals douches of stoomcabines.

2.      De juiste kleur kiezen

Dankzij de uitgebreide kleurmogelijkheden van zelliges kan je deze tegels in elk type badkamer plaatsen. In moderne badkamers zullen witte en grijze zelliges of zelliges in natuurlijke kleuren erg goed tot hun recht komen. In landelijke badkamers zijn rustieke kleuren dan weer een aanrader, terwijl pastelkleuren ideaal zijn voor retrobadkamers. Bovendien zijn zelliges ook in fellere kleuren verkrijgbaar, zodat je perfect met kleuraccenten kan werken.

3.      Een zuiderse sfeer

Wie houdt van de zuiderse sfeer van zelliges, kan zijn badkamer volledig op z’n Marokkaans inrichten. Werk de badkamer af met enkele warme, zuiderse tinten en plaats enkele typisch Marokkaanse accessoires in de badkamer zoals kleurrijke lantaarns, een klein kussenhoekje, zuiderse vazen, etcetera.

4.     Plaatsing en onderhoud

Zelliges plaats je het best op een stevige, dragende muur. Daarnaast is het belangrijk dat de te betegelen muur proper, droog en vlak is. De plaatsing van zelliges vereist wat meer aandacht, omdat deze tegels manueel in de gewenste vorm gekapt worden en daardoor een onregelmatig vlak hebben. Een behandeling met  Lithofin vlekstop W is wenselijk om het onderhoud te vergemakkelijken.

 
0 replies

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.