Geëmailleerde tegels

Geëmailleerde tegels: Welke keuze voor elke toepassing?

Geëmailleerde tegels zijn, zoals de naam al doet vermoeden, voorzien van een toplaag in gekleurd glazuur of “email’. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en motieven. Deze glazuurlaag zorgt er ook voor dat de tegels uiterst bestand zijn tegen vocht en vlekken, met een zeer gemakkelijk onderhoud tot gevolg.

Geëmailleerde tegels: slijtklassen

Geëmailleerde tegels worden onderverdeeld in vijf verschillende slijtklasses, gebaseerd op de “PEI”-waarde van de glazuurlaag. Deze “PEI”-waarden leggen een aantal Europese normen op wat betreft de duurzaamheid, krasvastheid en slijtweerstand.

Geëmailleerde tegels BlocksTegels met slijtklasse 1 zijn eigenlijk alleen geschikt als wandtegel en omvatten de zogeheten faiencetegels. Hier wordt de glazuurlaag op een zachtere basis aangebracht, wat hen niet slijtvast genoeg maakt voor vloertoepassingen.

Slijtklasse 2 en 3 worden best enkel gebruikt als vloerbekleding in ruimtes die niet onmiddellijk van buitenaf toegankelijk zijn en waar dus maar een geringe hoeveelheid krassend vuil aanwezig kan zijn. Daarom worden deze geëmailleerde tegels vooral in badkamers toegepast. Tijdens de productie wordt het glazuur op een basis van keramisch materiaal aangebracht en is het geheel dus een stuk duurzamer. Ook de kleur van de glazuurlaag bepaalt tot op zekere hoogte de slijtvastheid.

Klasse 4 en vooral klasse 5 tegels worden geplaatst in ruimtes met druk beloop en waar veel krassend vuil, zoals zand, aanwezig is. Dit is meestal het geval in publieke ruimtes zoals bijvoorbeeld horecazaken, winkelruimtes,.enz… maar deze geëmailleerde tegels vinden eveneens hun toepassing in de woonkamer of de keuken bij u thuis. Voor tegels met deze slijtklasses wordt de keramische basis meer en meer in dezelfde kleur geperst als de glazuurlaag op het oppervlak

 
0 replies

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.