Marokkaanse tegels - zelliges

Marokkaanse tegels: Een Zuiderse toets

Marokkaanse tegels zijn wellicht één van de fraaiste tegelsoorten. Ze zijn in een groot kleurenpalet  verkrijgbaar en geven karakter aan uw vloeren en wanden. Vooral de vele schakeringen en zuiderse dessins zorgen voor een origineel resultaat.

Zelliges

Zelliges brengen de authentieke zuiderse sfeer van de Magreb naar uw eigen interieur. Ze werden oorspronkelijk alleen vervaardigd met aarde uit de Marokkaanse stad Fez.

Tijdens het productieproces wordt de klei met de hand vormgegeven, voorzien van een laagje email en gebakken in een traditionele houtoven. Dit zorgt voor de typische, genuanceerde kleur omdat de temperatuur in de oven niet overal gelijk is. Nadien wordt elk tegeltje manueel letterlijk in de gewenste vorm “gekapt”.

Plaatsen van Marokkaanse tegelsDe plaatsing van deze zelliges vereist wat meer aandacht dan klassieke wandtegels. Omwille van de kleurnuances  is het een goed idee om eerst een aantal tegels uit verschillende dozen te mengen om de verdeling van de schakeringen te kunnen inschatten. Daarna kunnen ze gekleefd worden met witte, flexibele tegellijm.

Ondanks het feit dat men deze tegels vaak zonder voeg plaatst, wordt dit ten stelligste afgeraden. Een voeg vangt immers spanningen op en voorkomt het barsten van de tegels.

Omwille van hun artisanale productie, is het geëmailleerde oppervlak van zelliges niet perfect en kunnen er haarscheurtjes en “craquelures” optreden.

Hierdoor zijn de tegels in mindere mate bestand tegen vocht en dus bijgevolg minder geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals douches of stoomcabines. Een behandeling met Lithofin Vlekstop W is altijd wenselijk om het onderhoud te vergemakkelijken.

 

 
1 reply
  1. De Burchgraeve patrick says:

    Beste, zijn onze keuken aan het renoveren en zou willen vragen wat de dikte is van Marokkaanse tegels om voldoende plaats te voorzien (afstand kast tot muur) alvast bedank en tot spoedig in jullie toonzaal met vriendelijke groeten Patrick

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.